Košarica:
0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 100 €

Navodila za ravnanje z odpadnim muljem

Pri rokovanju z muljem se uporablja osebna varovalna oprema (zaščitne rokavice, škornji, plašč itd.).  Mulj je treba odložiti na pravilen način, na mesta, kjer se zbirajo odpadki, pri čemer bodo za mulj poskrbele pristojne službe. Še posebej je treba paziti in preprečiti, da bi se z muljem igrali otroci.

Poskrbimo za osebno varnost pred vstopom v prostore: Pred vstopom v prostore vedno najprej zagotovimo, da smo varni pred električnim udarom in zastrupitvijo s plinom. Pri čiščenju prostorov je tveganje za okužbo z različnimi mikroorganizmi večje, zato v delo ne vključujmo oseb, ki so dovzetnejše za okužbe (otroke, starejše osebe, nosečnice, kronične bolnike). Čim manj naj se tudi zadržujejo v teh prostorih.

Priporočamo uporabo osebne varovalne opreme (rokavice, zaščitna halja, gumijasti škornji) ter dosledno umivanje in razkuževanje rok.

Vir. NIJZ

Prebivalci naj na onesnaženih območjih s toksičnimi kovinami upoštevajo javnozdravstvene ukrepe in priporočila:

-Mokro čiščenje, sesanje s sesalniki s kvalitetnimi filtri. Pri suhem pometanju z navadno metlo se dviguje prah, ki se usede nazaj na površine, lahko je zelo droben, skoraj neopazen, pogosto pa onesnažen s svincem.

-Pomemben ukrep je umivanje rok in predmetov, higiena hišnih ljubljenčkov.

-Varovalna prehrana s železom in kalcijem, ki preprečuje vezavo svinca, eksperimenti pa so pokazali, da je prehod svinca iz prebavil v kri pri odraslih, ki en dan niso jedli, desetkrat večji, kot ob rednem prehranjevanju.

-Zapiranje oken na mestih prašenja in v času prašenja.

-Uporaba mask in zaščitnih očal pri delu na področjih prašenja.

-Na poplavnem območju se odsvetuje uživanje živil (sadje, zelenjava), ki so bila zalita s poplavno vodo iz rek/hudournikov.

-Pri rokovanju z muljem se uporabljajo zaščitne rokavice, škornji, plašč, …

-Mulj je treba odložiti na pravilen način, na mesta, kjer se zbirajo odpadki, pri čemer bodo za mulj poskrbele pristojne službe.

-Še posebej je treba paziti in preprečiti, da bi se z muljem igrali otroci.