Košarica:
0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 100 €

Zaščitna oprema za čebeljare!

Novo v ponudbi: Čebelarski klobuk, čebelarski puloverčebelarski kombinezon, ki se lahko idealno kombinira s čebelarskimi rokavicami. 

Priporočliiva zaščitna oprema za čebeljare:

Zaščita obraza in glave

Na glavi se nahajajo najbolj občutljivi deli našega telesa na čebelji pik, zato je kvalitetna zaščita obvezna, predvsem za začetnike. Največkrat je v uporabi klobuk, pajčolan s širokim robom, preko katerega visi mreža čez obraz in okoli glave. Spodaj pri vratu in ramenih pa je mreža zožena, kar prepreči čebelam vstop. Mreža mora biti dovolj oddaljena od obraza, da ga čebelja žela ne dosežejo, tako gosta da prepušča zrak in nas hladi ter črne barve, zaradi boljše vidljivosti. Klobuk je lahko prišit na delovno obleko ali nanjo pritrjen z zadrgo, največkrat pa je v uporabi kot samostojen element zaščitne opreme, saj je to bolj praktično.

Zaščitna obleka

Uporabimo lahko zaščitno haljo, bolj pa je koristen kombinezon, ki je iz bombaža, platna, nikoli pa iz volne, saj je le-ta prevroča in nepriljubljena pri čebelah Material mora dobro dihati, da čebelarja hladi. Kombinezon je vedno svetlih barv, največkrat bele, saj na temno barvo čebele reagirajo agresivneje. Lahko je eno ali dvodelen, iz hlač in jakne. Na koncu rokavov in hlačnic ter okoli pasu ima močno elastiko, da nam čebele ne zlezejo pod kombinezon. Nekateri kombinezoni imajo dodatno z zadrgo zapet pajčolan, katerega lahko poljubno čebelar odstrani. Tudi kakšen žep za odlaganje orodja ni nikoli odveč. Najbolj priporočljiv kombinezon za čebelarja začetnika je enodelen kombinezon, ki ima z zadrgo pripet pajčolan, tako da nobena čebela ne more priti pod obleko. Izkušenejši čebelarji največkrat zaščitne obleke ne uporabljajo, temveč se zaščitijo tako, da se pred delom s čebelami dobro umijejo brez dišečih substanc in nato ne uporabijo deodorantov. Na koncu si v roke vtrejo kis.

Rokavice

Čebelarske rokavice uporabljajo predvsem začetniki, bolj izkušeni pa čebelarijo brez. Pravtako je fina dela težko opravljati z rokavicami. Narejene so lahko iz usnja ali gume, oziroma kombinirano. Kvalitetnejše rokavice imajo na zgornji strani dlani močnejši, gumiran del, ki ščiti pred čebeljimi piki. Nanjo je pritrjen še podaljšek za rokav iz tkanine, ki lahko sega tudi nad komolec, kjer se konča z močno elastiko, ki zapre dostop v notranjost rokavice. Če rokavic ne uporabljamo, je priporočljivo politi roke s kisom, saj odganja čebele.

Obuvalo

Čebelnjaki stojijo na zelo različnih terenih, tako na ravninah kot tudi na stmih pobočjih. Povsod pa je pomembno da si zagotovimo pomembno obutev za varno delo pri čebeljaku. Obutev nam mora zagotoviti nemoteno hojo po terenu, ter zaščito pred čebeljimi piki Primerni zaščito nam zagotavljajo različni močnejši, višji čevlji, pod katerimi nosimo nogavice. Priporočljivi so tudi gumijasti škornji, predvsem za ravni teren, medtem ko na strmejših pobočjih lažje pride do poškodb gležnja, zato je tam bolj primerna športna obutev.

Vir: Wikipedia.