Košarica:
0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 100 €
  • Domov
  • / Aktualno
  • / Ocenjevanje tveganj in uporaba zaščitne maske FFP2 ali kirurške maske

Ocenjevanje tveganj in uporaba zaščitne maske FFP2 ali kirurške maske

Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) določa temeljno odgovornost delodajalca za varnost in zdravje delavcev. V ta namen morajo delodajalci izvajati potrebne in ustrezne ukrepe. To velja tudi glede preprečevanja izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. 

Virus SARS-CoV-2 predstavlja dejavnik tveganja, ki je prisoten v delovnih okoljih delodajalcev in tudi v zvezi s tem tveganjem so delodajalci dolžni sprejeti ustrezne ukrepe. Skladno z ZVZD-1 se ukrepi zagotavljanja varnosti in zdravja sprejemajo v postopku ocenjevanja tveganj in tudi glede tveganj, ki jih predstavlja virus SARS-CoV-2, so delodajalci dožni storiti enako. Sprejeti ukrepi delodajalcev morajo biti strokovni in morajo zmanjševati tveganja zaradi virusa SARS-CoV-2 na sprejemljivo raven.

Ukrepi so skladno s predpisi ter stroko varnosti in zdravja pri delu lahko tehnični (na primer prezračevanje), organizacijski (delo na domu, organizacija delovnega časa, ureditev načina prehrane na delu, omejitev sestankov, službenih poti in drugo) in individualni. Med slednjimi je pomembna tudi ustrezna zaščita dihal delavcev.

 

Več pod www.gov.si