Priporočljiva zaščitna oprema po Haccp
Zaposleni v živilski dejavnosti morajo poznati osnove higienskih postopkov pri pripravi živil ter jih pri svojem delu upoštevati in izvajati. HACCP pomeni analizo tveganja in vpeljavo kritičnih kontrolnih točk. V analizi so določeni biološki, kemijski in fizikalni dejavniki tveganja.
UPORABA ZAŠČITNIH ROKAVIC MED DELOM Z ŽIVILI
Na koži rok so kmalu po umivanju ponovno prisotne bakterije, ker neprestano prehajajo iz kožnih por in gub na površino kože. Med njimi so tudi na zdravih rokah lahko nevarni stafilokoki in drugi zdravju škodljivi mikroorganizmi. Če delamo neposredno z gotovimi živili, vedno uporabljamo delovnemu procesu primeren pribor (prijemalke, vilice, zajemalke, lopatke, klešče …).
Rokavice praviloma uporabljamo pri rezanju, porcioniranju, krašenju, končni dodelavi itd. nezaščitenih, gotovih živil. Prav tako priporočamo uporabo rokavic pri grobi obdelavi surovega mesa, še posebej perutnine, in pri čiščenju surove zelenjave.
Pravilna uporabo rokavic:
· Preden si nadenemo rokavice, si vedno temeljito umijemo in posušimo roke;
· Pred uporabo rokavic, si morebitne rane na rokah (čiste, neokužene!) zaščitimo z vodoodpornim obližem.
· Kadar pri delu z gotovimi živili ne moremo uporabiti pribora, vedno uporabimo rokavice.
· Rokavice je treba med delom pogosto menjati
· Vedno jih menjamo tudi po ravnanju s surovimi živili in pred začetkom dela z gotovimi živili, pa tudi takrat, ko se rokavice poškodujejo.
· Med vsako menjavo rokavic roke pravilno umijemo in dobro posušimo.
· Če med delom z živili prekinemo delo, rokavice zavržemo in pred ponovnim začetkom dela roke najprej umijemo in uporabimo nove rokavice;
· Rabljenih rokavic nikoli ne umivamo ali ponovno uporabimo.
Pomembno: Rokavice se ravno tako onesnažijo kot roke. Rokavice niso popolnoma nepropustne, zato jih uporabljamo le za točno določeno opravilo in za kratek čas. Pred uporabo rokavic je treba roke temeljito umiti in posušiti. Po uporabi rokavice zavržemo in roke ponovno umijemo ter posušimo. Nikoli ponovno ne uporabljamo že uporabljenih rokavic! Uporaba rokavic ne nadomesti umivanja rok! Le s pravilno rabo bodo rokavice lahko učinkovita zaščita pri prenosu mikroorganizmov iz rok na živila.
Uporaba zaščitnih rokavic za zaščito in varnost osebja :
· pri izvajanju nečistih opravil (čiščenje, odstranjevanje odpadkov …);
· pri izvajanju toplotnih postopkov - uporaba ognjevarnih rokavic za zaščito pred vročino;
· pri razkoščičenju surovega mesa - uporaba kovinskih mrežastih rokavic;
· v hladilnicah - uporaba zaščitnih rokavic, za zaščito pred mrazom.
Za zaščito osebja in kupcev (trgovina):
· pri rokovanju z zelenjavo, sadjem, krompirjem …;
Zaščitne rokavice se uporabljajo za zaščito rok pred umazanijo, pred škodljivimi detergenti, vročino, mrazom in mehanskimi poškodbami ter patogeni.
LASJE IN POKRIVALA - preprečujejo padanje las in prhljaja na živila
Na koži lasišča in laseh so prisotni mikroorganizmi. Izpadli lasje in prhljaj onesnažujejo živila, njihova prisotnost v živilu deluje neestetsko in odbijajoče. Zato naj bodo lasje pri delu z živili odmaknjeni z obraza, daljši lasje naj bodo trdno speti.
V proizvodnji živil, kuhinjah, slaščičarnah, delikatesnih oddelkih trgovin naj zaposleni nosijo pokrivala. Pokrivalo je treba namestiti pred začetkom dela. Moški naj imajo brado in brke kratke, negovane in zaščitene. Uporabi naj se ščitnik za brado.
Uporaba pokrival za glavo (kape) in zaščita za brado na določenih področjih je potrebno zaradi aseptičnega dela.
DELOVNA OBLEKA IN OBUTEV
Večinoma se nosijo delovna oblačila bele barve, ki so izdelana po higienskih standardih za delovna oblačila, npr. DIN 10524. Delovna oblačila, ki niso za enkratno uporabo, morajo biti oprana profesionalno z upštevanjem ustreznih higiensko-kvalitativnih zahtev.
Oseba, ki dela z živili, mora vzdrževati visoko raven osebne higiene ter nositi primerna, čista in po potrebi zaščitna delovna oblačila, ki jih zagotavlja nosilec živilske dejavnosti. Zaposleni v živilskem obratu naj ima v garderobnem prostoru, ki naj bo naravno ali umetno prezračevan, dvodelne omarice za ločeno shranjevanje osebne in zaščitne delovne obleke ter obuval. Omarica naj bo iz materialov, ki omogočajo ustrezno čiščenje in prezračevanje. Umazana delovna obleka naj se zbira v posebnih vsebnikih (npr. vreče, zabojniki, zaboji …), ločeno od čiste delovne obleke.
Zaposleni pri delu z živili naj nosijo primerno delovno obleko, kar velja tudi za delavce pri strežbi (gostinstvo). Nosilec dejavnosti naj oskrbi zaposlene delavce z delovno obleko in obutvijo, tako da je delavec vedno čisto in sveže oblečen ter obut. Delovna obleka naj se shranjuje ločeno od osebne obleke, npr. v dvodelni garderobni omarici, ki se jo da mokro čistiti. V garderobni omarici ni dovoljeno shranjevati živil.
Obleka naj bo svetle barve, saj to omogoča, da jo pravočasno zamenjamo, saj je umazanija na svetli podlagi bolj vidna. Priporoča se delovna obleka brez gumbov in žepov ali z gumbi na notranji strani obleke.
V delikatesnem in v mesarskem oddelku trgovin ter pri grobi pripravi živil v kuhinji oziroma določenih predelih v proizvodnji, se poleg druge delovne obleke priporoča nošenje predpasnikov, ki se po potrebi, med posameznimi delovnimi procesi, redno menjajo. Nošenje plastificiranih predpasnikov se priporoča pri delih, kjer delavec pride pogosto v stik z vlago oziroma z vodo. Za delo v hladilnicah naj se poleg delovne obleke zagotovi tudi posebna zaščitna oblačila.
Priporočila za delovna oblačila in obutev Kuhinje, proizvodnje:
Kuhinjski del: halje, hlače, majice, pokrivala, predpasniki - bombažni, plastični, zaščitne rokavice.
Za čiščenje okolice: namenske halje (druge barve).
Proizvodnja: hlače, majice, pokrivala, žične rokavice, predpasniki - bombažni, plastični, žični.
Trgovine Delikatesni oddelek: halje, pokrivala, predpasniki.
Mesnica: halje, hlače, majice, pokrivala, žične rokavice, predpasniki - bombažni, plastificirani, žični.
Ostali zaposleni v trgovini in v skladišču: halje. Za čiščenje okolice: namenske halje (druge barve).
Gostinski lokali, strežba: Delovna obleka po izbiri delovne organizacije oziroma lastnika.
Delavci, ki delajo v mokrem okolju: nedrseča in gumijasta obutev.
Delavci v skladiščih: čevlji z zaščitno kovinsko kapico.
Drugi delavci: zaščitna in fiziološka obutev.
Pri zagotavljanju delovne obleke naj se izbere taka, da v celoti pokrije spodnja osebna oblačila. Zadostiti je treba tudi varnostnim zahtevam delovnih mest - varstvo pred zdrsom, udarci, vlago in podhladitvijo.
Za obiskovalce se zahteva zaščitna obleka, kapa ter uporaba plastične zaščite za obuvala za enkratno uporabo.
Vir: NIJZ