Košarica:
0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 100 €
  • Domov
  • / Aktualno
  • / Prijava nezgode in poškodbe pri delu po novem le še elektronsko na portalu SPOT

Prijava nezgode in poškodbe pri delu po novem le še elektronsko na portalu SPOT

Z današnjim dnem je za prijavo nezgod in poškodb pri delu na Inšpektorat za delo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije uveden elektronski postopek na portalu SPOT (osrednji državni portal za poslovne subjekte). Ta postopek v večini primerov nadomešča dosedanji papirnati obrazec ER-8. K elektronski prijavi nezgod in poškodb pri delu (ePrijava NPD) na portalu SPOT so zavezani delodajalci, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS).

Elektronski obrazec je, tako kot je bil tudi papirnati, sestavljen iz splošnega in zdravstvenega dela.

Splošni del obrazca izpolni delodajalec in s tem prijavi nezgodo pri delu v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu oziroma poškodbo pri delu v skladu s predpisi o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter javnem zdravju.

Delodajalec mora prijaviti vsako poškodbo pri delu, ki ima za posledico vsaj en dan odsotnosti z dela (vsaj en dan bolniškega staleža), vsako smrtno in kolektivno nezgodo oziroma poškodbo.

Delodajalec, ki je vpisan v Poslovni register Slovenije (PRS) podatke splošnega dela obrazca vnese elektronsko na portalu SPOT. 

Delodajalec, ki ni vpisan v PRS prijavi nezgodo oziroma poškodbo pri delu tako, da izpolni splošni del obrazca v fizični obliki in ga osebno prinese, pošlje po pošti ali skeniranega pošlje po elektronski pošti na ZZZS, ki bo v njegovem imenu podatke iz obrazca vpisal v portal SPOT.

Vir: www.gov.si